tiistai 22. joulukuuta 2015

22. luukku - Äidin joulutoffee ja valkosuklaa-karpalo keksit

Kaksi yötä jouluun on... ja aika leipoa muutamia paketteihin tulevia juttuja! Tapanani on ollut muistaa sukulaisia pienesti - tänä vuonna leivon perinteistä Äidin joulutoffeeta ja valkosuklaa-karpalo keksejä. Aloitetaan toffeesta.


Äidin perinteinen joulutoffee 
(tulee n. 1kg:n karkkilaatikon pohjallinen)

3 dl kuohukermaa (huom. resepti onnistuu vain kuohukermalla!)
3 dl sokeria
2 rkl siirappia
50 g voita
50 g mantelirouhetta
2 tl vaniljasokeria

Laita kerma ja sokeri paksupohjaiseen tai teflonpäällysteiseen kattilaan ja keitä noin 30 minuuttia kunnes seos sakenee ja tummuu. Tiputa seosta kylmään veteen ja jos se jähmettyy, se on valmista. Lisää seokseen siirappi, voi, mantelirouhe ja vaniljasokeri. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan (itse käytän näitä kilon karkkilaatikoita, näin toffeesta tulee sopivan paksuista). Jähmetä jääkaapissa. Kun toffee on jähmettynyt, leikkaa se paloiksi ja kääri palat folioon. Laita takaisin jääkaappiin.





Valkosuklaa-karpalo keksit
(tulee noin kolme pellillistä)

150 g voita
2½ dl sokeria
1 dl siirappia
2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
ripaus suolaa
150 g valkosuklaata
150 g kuivattuja karpaloita

Vatkaa pehmeä voi, sokeri ja siirappi vaahdoksi. Vatkaa kananmunat sekaan. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää sitten taikinaan. Pilko karpalot ja valkosuklaa ja lisää nämä vielä taikinaan. Nosta taikinasta nokareita pellille ja jätä reilut välit. Paista keksejä 200 asteessa 8-10 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. 





Minun keksieni kanssa kävikin nimittäin niin, että jätin liian pienet välit pellille ja useampi keksi suli yhteen. No, ei se näkö ratkaise, vaan maku. Nämä ovat miehelle uponneet kuin kuuma veitsi voihin, vaikka uskoin karpaloiden säikyttävän hänet keksikaapilta. Jokunen keksi saatiin kuitenkin vietyä joulunaluslahjaksi isovanhemmilleni.

Jätä siis paljon isommat välit kuin tässä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti